Kinderopvang College gaat EVC-Trajecten verzorgen voor kenniscentrum Spiekr

UTRECHT / DRACHTEN – De kinderopvangsector in het noorden van Nederland hoeft voortaan minder te vrezen voor dreigende personeelstekorten. Omscholers en zij-instromers kunnen dankzij een EVC-traject makkelijker startbekwaam pedagogisch medewerker worden dankzij een samenwerkingsovereenkomst tussen EVC-aanbieder Kinderopvang College en Spiekr Kenniscentrum Kindontwikkeling uit Drachten.

De vraag van ouders en verzorgenden naar kinderopvang groeit met zo’n 14 procent harder dan het aantal afgestudeerden dat van de pedagogische opleidingen komt. Tegelijkertijd zijn er veel zij-instromers zoals gastouders en verzorgenden die graag willen werken in de kinderopvang, zonder dat ze hiervoor jarenlang in de boeken moeten duiken én zonder examenstress. Voor hen, maar ook bijvoorbeeld voor omscholers, is het EVC-traject bedoeld.

35 competenties
Tijdens deze zestien weken durende route laten deelnemers zien dat zij  35 competenties bezitten. Zij beschrijven deze competenties, voegen hier bewijsstukken bij en zo wordt een portfolio gevormd. Zo werken ze zich op tot startbekwaam pedagogisch medewerker, vergelijkbaar met MBO 3-niveau.

“Het personeelsprobleem is het grootste hoofdpijndossier in de kinderopvangsector”, legt Meinard Dijkstra, directeur van Spiekr, uit. Zijn bedrijf is totaalleverancier voor hoofdzakelijk de kinderopvangsector. “Wat we niet willen is dat de kinderopvang in Noord-Nederland door de dreigende tekorten deels plat komt te liggen. De samenwerking met Kinderopvang College is een oplossing die moet voorkomen dat locaties eventueel zouden moeten sluiten.”

Kinderopvang goedkoper
Directeur Petra Boogaard van Kinderopvang College ziet ook het nut van de win-win situatie. “Spiekr heeft het netwerk en de afzet, wij zijn een erkend leverancier van EVC-trajecten. De samenwerking is broodnodig omdat tekorten alleen maar zullen oplopen als gevolg van veranderingen in het financieringsstelsel die kinderopvang betaalbaarder maakt.”
Beide partijen hebben al gesprekken gevoerd met uitkeringsinstantie UWV om werkzoekenden attent te maken op het EVC-traject.

Vergelijkbare berichten